Här hittar du mitt stora utbud av pussel med upp till 100 bitar.
> Läs mer om pussel med upp till 100 bitar här – klicka
För de allra minsta är det både roligt och mycket lärorikt att lägga pussel. Att kunna sitta stilla och fördjupa sig i en aktivitet som exempelvis pussel är en mycket god övning. Det finns många olika typer av pussel för denna åldersgrupp. Det finns en rekommenderad ålder för de flesta av pusslen, men det är viktigt att understryka att det handlar om en rekommendation! Man måste alltid utgå från det enskilda barnet och bedöma hur stora utmaningar hon/han kan klara.
Ofta börjar barnet med ett stort golvpussel med skumbitar. Det kan ligga på golvet där barnet kanske befinner sig som mest och kan, när det är lagt, användas som en slags lekmatta. Det kan sättas ihop och tas isär många gånger och kan också fungera som dekoration i barnrummet. Dessutom får man fördelen med isolering från kyla och drag på golvet, där barnet befinner sig många timmar varje dag. På ett golvpussel är det roligare att leka! Golvpusslet kan naturligtvis torkas av om det blir smutsigt.
Kubpussel är en annan bra start. Barnen kan skapa motiv genom att vrida och vända på kuberna. Det är mycket roligt och mycket lärorikt. Till en början kommer barnet kanske bara stapla klossarna, men sakta men säkert kommer barnet att förstå idén med kuberna och kan träna finmotorik och den logiska förmågan genom att vända kuberna rätt.
Knoppussel är för barn mellan 1,5-2,5 år ett utmärkt verktyg för att träna upp finmotorik och förmåga att känna igen former. Det som verkar logiskt för oss vuxna är nämligen absolut inte logiskt för barnet. Att få fatt i knopparna och sätta bitarna på plats i rätt hål är mycket roligt och mycket lärorikt. Knoppussel finns med många olika motiv och med ett varierande antal bitar, så det finns motiv och svårighetsgrader för alla barn.
De progressiva pusslen, för vilka man i en ask får 3-4 olika motiv med olika antal bitar, är mycket populära och ett riktigt bra val. Det finns underhållning och lärande för lång tid i dessa askar. Barnet kan kanske själv lägga ett pussel med mycket få bitar och kanske med hjälp av en vuxen klara det lite svårare motivet, så det finns möjlighet till många timmars lek och lärande.
Titta runt på sidan och se de många olika typerna och motiven som finns till barnen.
De större pusslen med upp till 100 bitar rekommenderas typiskt sett till barn omkring 6 år. Återigen vill jag understryka att det handlar om rekommendationer. Titta på motiven och hitta ett som fångar just ditt barns intresse. Vissa pussel på 100 bitar är svårare än andra med samma antal. Det kommer mycket an på motivet: är det många färger, så att man enklare kan sätta ihop olika delar av pusslet? Det är enklare att lägga sådana pussel än motiv med mer likartade färgnyanser. Vissa av pusslen har också extra stora bitar, som är enklare att hantera för barnen. Genom att titta på storleken på det färdiga motivet kan du bilda dig en uppfattning om hur stora de enskilda bitarna är.
Generellt sett gäller att hitta ett motiv som intresserar barnet. Då är det roligare att lägga pusslet och man kan kanske klara ett lite svårare motiv än annars.