Larsen pussel är pussel i kartong i hög kvalitet. Pusslen är tillverkade i Europa av 100% återvinningsbara material. Du hittar hela vårt stora urval av Larsen pussel här.
Lars Andreas Larsen grundade ett tryckeri i Norge år 1947. Fem år senare, 1952, fick hans dåvarande femåriga son ett pussel i present från en moster som hade köpt det i USA. Detta pussel var av hög kvalitet och helt olikt något Lars hade sett på den norska marknaden. Lars lade märke till hur mycket tid den lille pojken kunde spendera på att lägga just detta pussel och 1953 började han därför att experimentera med att tillverka pussel. Till en början tillverkade Lars pussel för andra, men i början på 1960-talet introducerade han sin egen produktlinje. Det blev startskottet för de Larsen rampussel som vi känner idag.
Ända sedan början har det varit en målsättning att Larsen pussel ska vara av hög kvalitet samtidigt som pusslen ger utrymme för både lek och lärande. Larsen pussel är tillverkade av tjock kartong så att barn enklare kan få bra grepp om bitarna och så att bitarna inte går sönder så lätt. Pusslen ligger på en platta och har en fast ram runt kanten - därav namnet rampussel. Förutom att det blir lättare och kanske mer tryggt för mindre barn att lägga den här typen av pussel, så tar rampussel inte särskilt mycket plats och är därför enkla att förvara. På plattan ses konturerna av de olika bitarna. Det betyder att lösningen finns på plattan och barnen därigenom blir mer fokuserade och mindre benägna att ge upp med att lägga pusslet.
När barn lägger pussel lär de sig att känna igen olika former. Larsen pussel har otroligt många olika former och ju fler gånger barnen lägger pusslen, desto lättare blir det för dem att känna igen de olika formerna. Denna kunskap använder barnen omedvetet i skolan, där de får lättare att lära sig nya former exempelvis på bokstäver och siffror. Flera av pusselbitarna har former efter djur eller saker, som inte har något med motivet att göra - det gör det roligare för små barn när de ska lägga pusslet.
Det finns fler än 400 olika Larsen pussel och några av dem är tillverkade i upp till 30 olika språk. Larsen pussel är naturligtvis också översatta till svenska, så om det exempelvis är ett alfabetpussel du är på jakt efter kommer du hitta det med både å, ä och ö.
År 1971 gav Larsen ut det första ”problemlösningspusslet”. Det var ett pussel med namn på huvudstäder och flaggorna i de motsvarande länderna. Här gällde det att pussla ihop rätt flagga med rätt huvudstad. Många liknande pussel har följt, till exempel pussel med bokstäver och bilder som ska passa ihop, klockan och tidpunkter, pussel med räknetal och pussel med bråktal för de lite äldre barnen. Dessa pussel har snabbt blivit populära i skolor såväl som i hemmen. Barnen lägger pusslen och lär sig mycket samtidigt som de har det trevligt.